ریچارد گلدبرگ کیست؟
جنگ اقتصادی علیه ایران فرماندهانی دارد که شناخت آنها حائز اهمیت است. ریچارد گلدبرگ یکی از فرماندهان جنگ اقتصادی علیه ایران است.
ریچارد گلدبرگ فارغالتحصیل رشته سیاست عمومی و حکومتی از دانشگاه نورتوسترن است.
- گلدبرگ از سال 2006 بهعنوان افسر اطلاعاتی نیروی دریایی خدمت کرده است و در سال 2011 به افغانستان اعزام شده است.[1]
- گلدبرگ در سال 2014-2004 معاون رئیس ستاد و مشاور ارشد سیاست خارجی سناتور سابق ایالاتمتحده آمریکا، مارک کرک بوده است.
- وی طی سالهای 2017-2015 معاون رئیس ستاد امور قانونی و بعداً رئیس ستاد فرماندار ایلینویز بروس راونر بوده است.
بهعنوان رئیس دفتر کارکنان فرمانداری، گلدبرگ دولت آمریکا را در پنجمین ایالت بزرگ ایالاتمتحده با نظارت بر تمام عملیات روزمره، ازجمله امنیت داخلی، امنیت عمومی و بهداشت عمومی یاری کرد. او همچنین اولین قانون دولتی را برای از بین بردن صندوقهای بازنشستگی شرکتهایی که در تحریم اسرائیل شرکت میکنند، هدایت کرد. اقدامی که جرقه ابتکار عملی سراسری را در ایالتهای آمریکا روشن کرد.
گلدبرگ بهعنوان یک کارمند وابسته به کمیته فرعی اختیارات مجلس در عملیات خارجی دولت، در زمینه طیف گستردهای از مسائل مربوط به کمکهای خارجی ایالاتمتحده، ازجمله تأمین مالی خارجی، کمکهای امنیتی بینالمللی، حفظ صلح بینالمللی، توسعه، صندوقهای بهداشت و درمان جهانی، مشغول به کار بود.
او یکی از بنیانگذاران کارگروه اتاق آمریکا-چین بود و یکی از اولین آمریکاییها بود که تابهحال به بازدید از مرکز پرتاب فضایی انسان در چین سفر کرده است. گلدبرگ رهبری تلاش برای گسترش همکاری دفاع موشکی ایالاتمتحده با اسرائیل را عهدهدار بوده و نقش کلیدی در بودجه ایالاتمتحده برای استفاده از یک رادار دفاع موشکی پیشرفته به صحرای نقب را ایفا کرد.
- گلدبرگ در حال حاضر مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی است و طی هفته گذشته رئیس میز «مقابله با توسعه تسلیحات کشتارجمعی توسط ایران» در شورای امنیت ملی ایالاتمتحده شده است.
خلاصهای از اقدامات اساسی گلدبرگ در جنگ اقتصادی علیه ایران
در مجلس سنا، گلدبرگ مشاور رهبر جمهوریخواهها بود که بانک مرکزی ایران، سرویس پیامرسانی مالی سوئیفت و کل اقتصاد ایران را مورد هدف تحریم قرار داد. گلدبرگ همچنین پیشنویس قانون حقوق بشر و دموکراسی در ایران را موردبحث و بررسی قرار داد. از آن جمله که شامل اشخاصی که برای رژیم ایران ابزار سرکوب فراهم میکنند را تحت هدف تحریم قرار میدهد.
در سال 212 طی جنگ ارزی علیه ایران، ریچارد گلدبرگ بهعنوان مشاور سناتور کرک طرح تحریم بانک مرکزی به کنگره را ارائه کرد. وی در یادداشتی از آن روزها سخن گفت:
«مارک کرک» در نوامبر سال 2011 با اضافه کردن طرحی برای اعمال «تحریمهای فلجکننده» به لایحه بودجه دفاعی آمریکا، دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور وقت آمریکا را شگفتزده کرد.
در آن زمان مقامهای دولت اوباما در نشستی غیرعلنی با سناتورهای آمریکایی با بیان اینکه آمریکا نمیتواند متحدانش را برای اجرای این تحریمها متقاعد کند از سناتور «کرک» و همکارانش خواستهاند طرح پیشنهادیشان برای تحریم بانک مرکزی ایران را پس بگیرند اما سناتورها بدون توجه به هشدارهای مقامهای دولت وقت آمریکا این طرح تحریمی را به تصویب رسانده و با اجرای آن «مسیر تاریخ را عوض کردند.»
گلدبرگ تصریح کرده است: «این اولین بار نبود که مشاوران اقتصادی، صاحبان کسبوکار و متحدان اروپایی و آسیایی ما با تدابیر یکجانبه تحریمی کنگره مخالفت میکردند و آخرین آن هم نبود؛ اما در هر بار، تاریخ نشان داد که آنها اشتباه میکنند.»
اقدامات گلدبرگ در جنگ اقتصادی علیه ایران در کتاب «جنگهای ایران» برجسته شده است. در حال حاضر نیز نمایندگان کنگره آمریکا در حال تهیه طرحی هستند که بانک سرمایهگذاری اروپا (EIB) در صورت تعامل با ایران تحریم کرده و دسترسی آن را به نظام مالی آمریکا قطع کند. این طرح را ریچارد گلدبرگ تهیهکرده است.
تنشها بر سر سوئیفت در بین فرماندهان جنگ اقتصادی
پس از خروج آمریکا از برجام، در بین فرماندهان جنگ اقتصادی علیه ایران در آمریکا کشمکش و اختلافنظر در قطع دسترسی ایران به سوئیفت ایجاد شد. تعدادی از این فرماندهان، از این پیشنهاد که تحریمهای ۴ نوامبر شامل قطع دسترسی ایران به مهمترین جزء نظام مالی بینالمللی نیست، عصبانی بودند. مارک دوبوویتز و ریچارد گلدبرگ عقیده داشتند که وزارت خزانهداری باید سوئیفت را تحتفشار بگذارد تا ایران را تحریم کند اما استیون منوخین وزیر خزانهداری آمریکا از این کار سرباز زد.
ریچارد گلدبرگ در این مورد نوشت:
خواسته ما از رئیسجمهور فشار حداکثری به ایران است نه فشار نیمه حداکثری و این فشار حداکثری شامل قطع ارتباط بانکهای ایران با سوئیفت است.
سوئیفت ابزار شناسایی وزارت خزانهداری آمریکا در جنگ اقتصادی
به دنبال سو استفاده آمریکا از نظام مالی و استفاده از دلار بهعنوان سلاح و همچنین به دنبال استفاده آمریکا از سوئیفت جهت اعمال فشار به ایران، سایر کشورها این خطر را دریافتند که احتمال دارد به سرنوشتی مانند ایران دچار شوند. لذا به دنبال ایجاد سیستمهای جایگزین سوئیفت نظیر ریپل که از بستر بلاکچین استفاده میکند رفتند.
وزارت خزانه داری آمریکا با درک این خطر که هژمونی آمریکا بر نظام مالی جهان در حال شکسته شدن است، از اقداماتی که نظام مالی بینالمللی را بیثبات میکند اجتناب میکند. یکی از این اقدامات قطع دسترسی ایران از سوئیفت است. همچنین وزارت خزانهداری میتواند بهموجب قانون تأمین مالی تروریسم از سوئیفت اطلاعات دریافت کند. اگر ایران از چرخه سوئیفت کنار گذاشته شود، ایالاتمتحده در رصد اطلاعات مالی ایران دچار مشکل خواهد شد.
راهحل جایگزین گلدبرگ برای تحریم سوئیفت
ریچارد گلدبرگ، راهحل جایگزینی برای تحریم سوئیفت دارد. او پیشنهاد داده که آمریکا میتواند بهجای تحریم سوئیفت، اعضای هیئتمدیره آن را تحریم کند تا هم بر سوئیفت فشار بیاورد و هم نظام مالی جهانی را تخریب نکند.
گلدبرگ گزینههایی را روی میز وزارت خزانهداری قرار میدهد.
وزارت خزانه داری اختیار دارد تا شرکتهایی که متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و صنایع دفاعی ایران هستند و یا تحت کنترل آنها قرار میگیرند را هدف قرار دهد.
وزارت خزانهداری میتواند سپاه پاسداران و صنعت دفاعی کشور را تحریم کند. خزانهداری میتواند تحریمهایی بر معادن ایران، صنایع ساخت و مهندسی و هر بخش دیگری که اهمیت استراتژیک دارد، اِعمال کند.
یکی دیگر از اهداف مهم حزبالله، بزرگترین نیروی نیابتی ایران است. دولت باید شرکتها و بانکهای حزبالله در لبنان را از نظام مالی بینالمللی بیرون بی اندازد و از فعالیتهای درآمدزای حزبالله لبنان جلوگیری کند.
تهدید اتحادیه اروپا
گلدبرگ در مقالهای تحت عنوان «در جنگ با ریال، هر کاری جایز است» نوشت:
اروپاییها نقش مهمی در استراتژی فشار حداکثری علیه ایران دارند. شاید اتحادیه اروپا در همراه شدن با جنگ مالی بیحدومرز تازه آمریکا علیه رژیم ایران کند باشد؛ اما بانکها و شرکتهای اروپایی باید یکچیز را به خاطر داشته باشند: در جنگ با ریال، هر کاری جایز است.
ترامپ چگونه میتواند ایران را پای میز مذاکره بیاورد
گلدبرگ در مقالهای با عنوان «ترامپ چگونه میتواند ایران را پای میز مذاکره بیاورد؟» در فارن پالیسی نوشت که:
ایران ممکن است بخواهد علاوه بر دور زدن تحریمها، برنامههای هستهای و موشکی خود را توسعه دهد؛ پس ترامپ باید برای اعمال فشار بر روی هر دو مورد تمرکز کند.
ترامپ همچنین «سوئیفت» را برای قطع ارتباط با بانکهای ایران باید تحتفشار بگذارد و اگر ایران حاضر به مذاکره شود، ترامپ نباید مثل اوباما این اشتباه را تکرار کند که تحریمها را همزمان یا پیش از مذاکرات لغو کند. او باید برای اجرای ۱۲ شرطی که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرده تلاش کند. این شروط شامل پایان حمایت ایران از تروریسم، خروج نیروهای ایران از سوریه و یمن و پایان تلاش برای ساخت سلاح هستهای است.[2]
عضو جدید شورای امنیت ملی آمریکا
دونالد ترامپ، در هفته گذشته ریچارد گلدبرگ را بهعنوان رئیس میز «مقابله با توسعه تسلیحات کشتارجمعی توسط ایران» در شورای امنیت ملی این کشور منصوب کرده است.
نشریه اسرائیلی اورشلیمپست دراینباره نوشت:
یکی دیگر از سرسختترین مخالفان ایران، به تیم امنیت ملی ترامپ میپیوندد. ریچارد گلدبرگ، بهعنوان مدیر «مقابله با سلاحهای کشتارجمعی ایرانی» در شورای امنیت ملی آمریکا مشغول بهکار شده و در ارتباط مستقیم با برایان هوک خواهد بود؛ این نخستین پست دولتی وی است.[3]
مارک دوبوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسیها که فردی صهیونیست و بهشدت ضد ایران است از این انتساب اظهار خوشنودی کرد و در توئیتی نوشت:
هیچکس بهاندازه ریچارد گلدبرگ نمیتواند با پیوستن به شورای امنیت ملی، کمپین فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را تا بیشترین حد ممکن تقویت کند.
با پیوستن این فرمانده جنگ اقتصادی به تیم جان بولتون، استراتژیهای خصمانه ایالاتمتحده علیه ایران وارد فاز جدیدی خواهد شد.
مهناز رحیمی
[1] http://freebeacon.com/politics/npr-affiliate-rauner-aide-driving-illinois-democrats-crazy/
[2] Here’s How Trump Can Bring Iran Back to the Table
[3] https://www.jpost.com/American-Politics/Advocate-of-harsh-Iran-sanctions-joins-Trump-national-security-team-576608